top of page
side-view-carefree-man-enjoying-freedom-with-arms-outstretched.jpg

Интегративно
дишане

Какво представляват интегративните дихателни практики?

Интересно е да започнем с любопитния факт, че респираторната (дихателната) система е единствената система в нашето тялото, която, без допълнителни обучения и тренировки, може да работи както неволево, така и волево. Тя е уникална, защото разполага с две отделни системи от нервни и мускулни влакна, които позволяват съзнателното и несъзнателното й активиране. Нашата дихателна система се явява като мост между съзнанието и подсъзнанието.

 

Относно изцелителните и трансформиращите възможности на дишането - те са известни още от древни времена. Дихателните техники, под една или друга форма, са част от много духовни традиции, като Йога, Даоизъм, Будизъм, Суфизъм и Шаманизъм.

За да се възползвате от изцелителния и трансформационен потенциал на дихателните методи не е необходимо да имате духовна ориентация или да следвате някаква духовна система. Този потенциал бе преоткрит от изследователи и терапевти от Западна Европа и САЩ в средата на миналия век. За пионери в тази област са считани: Вилхелм Райх, Ф. Пърлс, Александър Лоуен, Станислав Гроф, Ленард Ор, Артър Дженов и много др.

Интегративните дихателни техники са наричани под много имена, но в общи линии става дума за една и съща техника, с някои малки различия в детайлите при различните школи. Основните разлики са в продължителността, интензивността, използването музика или липсата на такава, ритмичността, наблягането върху коремно или гръдно дишане и т.н.
 

Английското наименование на тази терапевтична техника е Breathwork, което в буквален превод означава: дихателна работа или работа с дишането. На български е прието техниката да се нарича Интегративно дишане. Тази методология на работа обединява древното знание със съвременната психология.

Какво да очаквате в сесия по интегративно дишане?
 

В група:

  • Продължителност: от два до два часа и половина;

  • Структура на работа: теоретично въвеждане, въвеждаща релаксация, същинска част, извеждаща релаксация и споделяне (не е задължително, но има своята важна роля в цялостния процес)

Дихателните сесии биха могли да бъдат придружени от музика, която да подкрепи емоционалния процес.

За да имат максимален комфорт по време на сесията е препоръчително участниците да са облечени с подходящи дрехи - леки и удобни. 

Преди всяка дихателна практика се дават инструкции, които да подкрепят участниците в техните лични преживявания. 

Често груповите сесии се водят от двама фасилитатора, които са на разположение на всеки един от участниците. В случай, че участниците нямат опит с други дихателни практики, се работи по двоики. Докато единият диша другия (ситер) дава подкрепа. 

Индивидуално:

  • Продължителност: от един до два часа;

  • Структура на работа: изцяло съобразена с индивидуалните нужди на клиента.

bottom of page