top of page

Ароматерапия: история и модерно приложение


Ароматите ни заобикалят навсякъде и по един или друг начин влияят на

състоянието и настроението ни. Ароматът на растенията облекчава умората, подобрява, паметта, укрепва съня. Откривайки подходящото ухание, можем да подобрим здравето си, да понесем трудностите, както и да постигнем голям успех в начинанията си.

Използването на ароматни масла датира от древни времена. Още Хипократ говори за ароматни вани и маслен масаж . Лечебните свойства на етеричните масла са признати в Гърция, Рим и Китай. Например древните египтяни са използвали аромати в грижата за кожата, добавяли са ги към храна и вино. В древна Индия пък се е смятало, че ароматите подпомагат ума и отварят душата.


Веднъж попаднали в човешкото тяло през дихателните пътища, ароматите имат лечебен ефект. Човек печели спокойствие и душевен комфорт.

Ароматите акумулират в себе си живата енергия и ни я предават. Дърветата и билките отделят специални вещества, които се абсорбират от белите дробове , стават катализатори за биохимични процеси и въздействат върху метаболизма. Те влияят пряко на настроението, помагат за отпускане, успокояване, облекчаване на умората и облекчаване на безсънието. От незапомнени времена се използват, като антидепресанти. Точно това е причината някои древни философи наричат етеричните масла, дарът на боговете, като по този начин отдават почит на техните изключителни свойства.


Много етерични масла са естествени антибиотици с противовъзпалителни и антисептични ефекти. В момента ароматерапията се използва от лечение на настинки до заболявания на нервната система. Тя е ценен подход за лечение и профилактика.Интересен е и фактът, че центровете на миризма в човешкия мозък са разположени до центровете, отговорни за емоционалното състояние, така че вдишването на ароматни масла допринася за подобряване на емоционалната състояние и спомага за развитието на интелигентността. Усещането за мирис играе много по-голяма роля, отколкото мнозина от нас си мислят.


Ароматите могат да се вдишват директно, да се дифузират в стаята, да се добавят при вземане на вана, да се използват за масаж и компреси. Когато прилагаме ароматни масла директно , те влизат в кръвта през порите на кожата , която ги т