top of page

Ароматерапия: история и модерно приложение


Ароматите ни заобикалят навсякъде и по един или друг начин влияят на

състоянието и настроението ни. Ароматът на растенията облекчава умората, подобрява, паметта, укрепва съня. Откривайки подходящото ухание, можем да подобрим здравето си, да понесем трудностите, както и да постигнем голям успех в начинанията си.

Използването на ароматни масла датира от древни времена. Още Хипократ говори за ароматни вани и маслен масаж . Лечебните свойства на етеричните масла са признати в Гърция, Рим и Китай. Например древните египтяни са използвали аромати в грижата за кожата, добавяли са ги към храна и вино. В древна Индия пък се е смятало, че ароматите подпомагат ума и отварят душата.


Веднъж попаднали в човешкото тяло през дихателните пътища, ароматите имат лечебен ефект. Човек печели спокойствие и душевен комфорт.

Ароматите акумулират в себе си живата енергия и ни я предават. Дърветата и билките отделят специални вещества, които се абсорбират от белите дробове , стават катализатори за биохимични процеси и въздействат върху метаболизма. Те влияят пряко на настроението, помагат за отпускане, успокояване, облекчаване на умората и облекчаване на безсънието. От незапомнени времена се използват, като антидепресанти. Точно това е причината някои древни философи наричат етеричните масла, дарът на боговете, като по този начин отдават почит на техните изключителни свойства.


Много етерични масла са естествени антибиотици с противовъзпалителни и антисептични ефекти. В момента ароматерапията се използва от лечение на настинки до заболявания на нервната система. Тя е ценен подход за лечение и профилактика.Интересен е и фактът, че центровете на миризма в човешкия мозък са разположени до центровете, отговорни за емоционалното състояние, така че вдишването на ароматни масла допринася за подобряване на емоционалната състояние и спомага за развитието на интелигентността. Усещането за мирис играе много по-голяма роля, отколкото мнозина от нас си мислят.


Ароматите могат да се вдишват директно, да се дифузират в стаята, да се добавят при вземане на вана, да се използват за масаж и компреси. Когато прилагаме ароматни масла директно , те влизат в кръвта през порите на кожата , която ги транспортира по цялото тяло. Когато пък вдишваме масло, неговите пари преминават през носа в мозъка и директно влияят на настроението, достигайки до зоните на мозъка, които са отговорни за емоциите. Всеки от нас може да използва етерични масла превантивно, за повишаване на жизнеността, работоспособността и облекчаване на умората,както и с лечебно-терапевтична цел. Тук изключително важно да отбележим, че определен аромат може да събуди и негативни емоции. Това, което е подкрепящо за един може да бъде неприятно за друг. Необходимо е да бъдем с грижа към себе си и да си набавим необходимата информация преди употреба на етерично масло.


Във всяка ситуация има определен аромат, който би могъл да бъде подкрепящ.

Част от многобройните аромати, които природата щедро ни дарява, може да откриете в Aroma Corner.

*По материали от руски източници

bottom of page