top of page

За кариерното консултиране, с любов

Когато споделя на непозната, че съм кариерен консултант, често срещам поглед на неразбиране – какво е това кариерен консултант? Или пък отклик: ааа, помагаш на ученици да си изберат какво да учат! За съжаление все още няма критична маса от хора, които да се срещали с подобна роля. Аз самата съм от поколенията, които израснаха между две системи и трябваше да се „оправяме/ориентираме както можем сами“. В училище нямаше много извънкласни активности, освен разбира се СИП по математика и български, които, нека бъдем честни, не бяха най-забавното и увлекателно нещо на света! В сравнение с днешните гимназисти, ние, децата на 90-те, особено тези, които не бяхме от столицата, не бяхме особено запознати с възможностите за доброволчество, нямаше много НПО-та, които да ни запознават с различни каузи, или пък да провеждат обучения за предприемачество и т.н.

Спомням си, че първият ми компютър го получих за 14-я си рожден ден, но, за съжаление, не бях и много на ясно как точно да търся допълнителна информация в интернет, определено не беше като сега! Когато трябваше да избирам университет, никой не ме насочи, никой не ми направи тест какви са ми силните страни, какви са ми слабите, каква ми е емоционална интелигентност, само знаех, че съм добра в логичната мисъл, защото сама си бях правила тест.

Е, в край на сметка, името това загубване в прехода ме отведе до вярата, че кариерното консултиране може да ти спести няколко години лутане и някое друго разочарование!

След това ми лирично отклонение, нека да се върнем на главна тема: какво е това кариерно консултиране, за което ви говоря?


Да започна от там, че кариерното консултиране, подобна на повечето консултативни методики, доста еволюира през годините.

На кратко за историята му: основите на метода са поставени в Съединените Щати през 19 век. Нуждата от подобна методология е възникнала по-скоро естествено, в резултат на бързата индустриализация, вътрешната миграция на хората от селата в големите градове и растящите нива на бедност. За баща на метода се счита Франк Парсънс. Той започва професионалния си път като социален работник. В последствие бива силно повлиян от работата на Джейн Адамс в Чикаго. В последствие Парсънс създава програма за фондови жилища за социално слаби млади хора в Бостън, които са безработни или скорошно разселени от родните места.

Към днешна дата кариерното консултиране съществува в много форми и разновидности, в зависимост от възрастта на клиента, похватите и професионалния опит на кариерния консултант.

Аз лично възприемам кариерното ориентиране като процес, който тече през целия живот. Той започва в ранна детска възраст с избора на училище, предмети, на които ходим на уроци, спортове, които тренираме, хобита и т.н., в последствие гимназия, която избираме, специалност в университета и чак тогава достигаме до професионалното поприще, в което бихме желали да се реализираме.

Кариерното консултиране е добре да се разглежда като дългосрочен подход, в който се изследват и ревизират силни и слаби страни, ценности, нужди, таланти, дефинират се дейности, които носят удоволствие, какъв принос искаш да имаш към обществото и света и т.н.. Важно е да отбележа, че този процес не обхваща само и единствено професионалния живот, тъй като ние не сме само професионални титли, преди всичко сме хора, които обичат да пренасят от една сфера в друга. С кариерния консултант може да разгледате живота, който искате да имате когато сте на 30-се, 40-се, 50-се, 60-се, 70-се, 80-се и може би дори на 90-се. Т.е разглеждат се важни постижения, които бихте искали да постигнете през всяко десетилетие, изграждайки визия за живота ви около тях.

Както вече споменах, всеки кариерен консултант има свой уникален подход към клиентите си. Това е важно, тъй като няма универсална рецепта – при един човек работи едно, при друг друго.

Като