top of page

За кариерното консултиране, с любов

Когато споделя на непозната, че съм кариерен консултант, често срещам поглед на неразбиране – какво е това кариерен консултант? Или пък отклик: ааа, помагаш на ученици да си изберат какво да учат! За съжаление все още няма критична маса от хора, които да се срещали с подобна роля. Аз самата съм от поколенията, които израснаха между две системи и трябваше да се „оправяме/ориентираме както можем сами“. В училище нямаше много извънкласни активности, освен разбира се СИП по математика и български, които, нека бъдем честни, не бяха най-забавното и увлекателно нещо на света! В сравнение с днешните гимназисти, ние, децата на 90-те, особено тези, които не бяхме от столицата, не бяхме особено запознати с възможностите за доброволчество, нямаше много НПО-та, които да ни запознават с различни каузи, или пък да провеждат обучения за предприемачество и т.н.

Спомням си, че първият ми компютър го получих за 14-я си рожден ден, но, за съжаление, не бях и много на ясно как точно да търся допълнителна информация в интернет, определено не беше като сега! Когато трябваше да избирам университет, никой не ме насочи, никой не ми направи тест какви са ми силните страни, какви са ми слабите, каква ми е емоционална интелигентност, само знаех, че съм добра в логичната мисъл, защото сама си бях правила тест.

Е, в край на сметка, името това загубване в прехода ме отведе до вярата, че кариерното консултиране може да ти спести няколко години лутане и някое друго разочарование!

След това ми лирично отклонение, нека да се върнем на главна тема: какво е това кариерно консултиране, за което ви говоря?


Да започна от там, че кариерното консултиране, подобна на повечето консултативни методики, доста еволюира през годините.

На кратко за историята му: основите на метода са поставени в Съединените Щати през 19 век. Нуждата от подобна методология е възникнала по-скоро естествено, в резултат на бързата индустриализация, вътрешната миграция на хората от селата в големите градове и растящите нива на бедност. За баща на метода се счита Франк Парсънс. Той започва професионалния си път като социален работник. В последствие бива силно повлиян от работата на Джейн Адамс в Чикаго. В последствие Парсънс създава програма за фондови жилища за социално слаби млади хора в Бостън, които са безработни или скорошно разселени от родните места.

Към днешна дата кариерното консултиране съществува в много форми и разновидности, в зависимост от възрастта на клиента, похватите и професионалния опит на кариерния консултант.

Аз лично възприемам кариерното ориентиране като процес, който тече през целия живот. Той започва в ранна детска възраст с избора на училище, предмети, на които ходим на уроци, спортове, които тренираме, хобита и т.н., в последствие гимназия, която избираме, специалност в университета и чак тогава достигаме до професионалното поприще, в което бихме желали да се реализираме.

Кариерното консултиране е добре да се разглежда като дългосрочен подход, в който се изследват и ревизират силни и слаби страни, ценности, нужди, таланти, дефинират се дейности, които носят удоволствие, какъв принос искаш да имаш към обществото и света и т.н.. Важно е да отбележа, че този процес не обхваща само и единствено професионалния живот, тъй като ние не сме само професионални титли, преди всичко сме хора, които обичат да пренасят от една сфера в друга. С кариерния консултант може да разгледате живота, който искате да имате когато сте на 30-се, 40-се, 50-се, 60-се, 70-се, 80-се и може би дори на 90-се. Т.е разглеждат се важни постижения, които бихте искали да постигнете през всяко десетилетие, изграждайки визия за живота ви около тях.

Както вече споменах, всеки кариерен консултант има свой уникален подход към клиентите си. Това е важно, тъй като няма универсална рецепта – при един човек работи едно, при друг друго.

Като кариерен консултант и фасилитатор системни и фамилни констелации, аз се придържам към по-холистичен начин на работа, стоейки в разбирането, че някой ситуации, чувства, емоции и дори хронология на случване на нещата може да не зависят изцяло от клиента тук и сега. В сесиите се опитвам да поддържам баланс между логичността, практичността и присъствието тук и сега, и същевременно, при нужда, задълбочавам търсенето на причинно-следствени и хронологични факти от историята на клиента. Ако забележа значима повторяемост, която не е в услуга на клиента, предлагам сесия, в която да се работи изцяло констелационно, разглеждайки хипотези за причината, която води до тази неблагоприятна повторяемост.


Така или иначе всеки човек е една малка вселена и никога не правя едни и същи неща с двама клиенти, тъй като всеки има строго индивидуална заявка и нужда, която търси да задоволи с разрешаването на казуса си.

Кариерните консултанти, кариерните съветници, професионалните коучове, консултантите личен брандинг и специалистите по преход на работа не се регулират от стандартен или ръководен орган. Както обичам да казвам, има много пътища, които ще те отведат до дестинацията, която искаш, стига да я имаш. J Така че, когато се обръщате към професионалист, потърсете някой, който резонира с вас по някакъв начин. В крайна сметка всеки процес, който е свързан с лична работа, изисква доверие. Т.е., ако не се доверявате на човека, с когото преминавате през процеса, има огромна вероятност да не достигнете до значими за вас резултати и да създадете нови възможности. За мен кариерното консултиране е колкото опитност и познания, които се натрупват с времето, толкова и майсторство, усещане и призвание, което някак си ти идва отвътре!

В края на краищата, ако мога да генерализирам, вие се обръщате към кариерния консултант със заявката, че искате да намерите нова работа, какво да учите, какво да започнете като първа работа и т.н., но щом сте седнали на „горещия стол“ вие не искате каквато и да е работа, вие не искате да запишете каквато и да е специалност в университета, или пък да започнете някакъв стаж, колкото да сте заети през лятната ваканция. Едно от най-ценните ползи, които се създават в процеса на работата с кариерен консултант е генерирането на нови възможности или преоценката на настоящи такива. Както обичам да се шегувам: „единственото нещо, което е по-добро от предложението за работа, е множеството едновременни предложения за работа“. Все пак става въпрос за работа с хора, а ние, хората, обичаме да се чувстваме ухажвани, особено професионално – приемаме го като доказателство за нашата ценност и стойност като специалисти и професионалисти в дадената област.

Какво може да очаквате от работата с мен?

  • На първо място разбиране: т.е. времето в което сме заедно ще бъде лишено от осъждане и етикетиране.

  • Винаги се стремя да разбера първоизточника на „симптома“, без да ти давам заучени рецепти от типа „5 стъпки, които, ако направиш, ще се чувстваш като божество в човешко тяло“… НЕ! Всеки сам има строго индивидуална дефиниция за успех, щастие, душевен мир, удовлетворение, реализация и т.н..

  • Във времето, в което сме заедно, ще търсим индивидуалната дефиниция на важните теми в живота.

  • Предварително ще уточним рамките, целите и времетраенето на нашата работа, за да може да има яснота и персонално темпо на работа, което не нарушава останалите аспекти от живота.

Е, готови ли сте да направите първата крачка към себе си? Ако отговорът е „Да“, тук може да откриете как да се свържете с мен!

bottom of page