top of page

История на Берт Хелингер и Фамилните констелации


Предистория:

Представете си, че ранните ви юношески години преминават в нацистка Германия, страхувайки се да говорите истината, страхувайки се да споделяте гласно това, в което вярвате, страхувайки се ежедневно от смъртта, постоянно подозирани, че сте враг на властта и всичко това точно преди да бъдете принудени да се борите за идеология, която мразите…

През 1945 г., след три години на бойното поле, младият Берт Хелингер бива заловен от съюзниците. За щастие успява да избяга и върне в Германия, където решава да последва духовния път на свещеничеството. Подобно на много хора от това

поколение, Хелингер е дълбоко засегнат от войната, размишлявайки как е възможно нацизма да търпи подобен разцвет в родината му? Така любопитството на Хелингер и стремежът му да постави хората над идеологията, независимо от външния натиск или разходи, се превръщат в негов начин на живот и след време в основа на метода фамилни констелации.


История на Фамилните констелации:

Хелингер става католически свещеник в началото на 1950г., но продължава да следва своето независимо мислене и преследване на истината, може би точно това води до неизбежно ограниченото му време като свещеник… В край на сметка той се озовава в Южна Африка, където е мисионер, работещ с местните Зулу племена за период от 16 години. Точно те му показват колко силна е връзката с предците и как определени практики биха могли да помогнат хората да се освободят от негативното обвързване с поколенията преди тях, изграждайки по-здрава социална среда тук и сега.

(Зулу войни в края на 19 век, credit: wikipedia.org/)

Хелингер осъзнава, че точно подобни инструменти са тотално липсващи в модерната психотерапия, която се фокусира почти изцяло върху индивида и неговата строга индивидуалност.


Дългоочакваното завръщане в дома:

В края на 70-те Хелингер напуска свещарството и се завръща в родина Германия, където започва обучение по психоанализа, гещалт терапия, транзакционен анализ, първична терапия, хипнотерапия, НЛП и семейна терапия. Той се опита да дестилира най-доброто от тези практики, като в същото време включва и това, което бе научил от хората на зулу. В началото на 80-те д-р Хелингер започва да прави първите си практически стъпки, интегрирайки процеса на възстановяване на семейството на Вирджиния Сатир с помоща на групова и фамилна терапия и по-специално с психодрама. Тогава Хелингер започна да използва членовете на групата, които да имитират семейната система. Работейки със съществуващите модели на семейни системи, Хелингер започва да създава свой собствен подход, който се фокусира върху отговорите и реакциите на представителите в неговия холистичен подход. С други думи, той не вярваше, че е полезно да се разделят неща в строги категории като: ум и мозък, култура и семейство, емоции и мислене, кондиция и образование, а по-скоро да се разглежда като едно непрекъснато цяло, в което различните аспекти комуникират един с друг.Хелингер винаги е настоявал да се дава на представителите много малко основна информация, която според него им позволява да имат достъп до по-дълбоката, потенциално скрита динамика на човека, когото представляват. По-късно това по-малко дефинирано пространство на възприемчивост става известно като „Поле на познанието“. Като фасилитатор* Хелингер наблюдава фините движения в полето, които са извън предварително замислените позиции, обръщайки внимание на импулсите и опита на тези в полето. Междувременно той започва да разработва основополагащата теория на своя нов метод, наречена „Законите на любовта“, която определя общите модели, които, когато са нарушени, водят до дисонанс в семейната система.


В същност терминът „Семейни констелации“ (Familienaufstellung) е използван за първи път от Алфред Адлер в малко по-различен контекст, но през 90-те години е въведен от Хелингър, за да опише уникалния му подход.


Развитие и разпространение на метода семейните констелации:

Берт и София Хелингер, Credit: www.hellinger.com

Развитието на Семейните констелации като терапевтичен начин на изцеление е доста задълбочено в Германия, в Европа и в други части на света. Вече има хиляди фасилитатори, които практикуват този подход в работа си с хора. Семейните констелации също така придобива все по-широко разпознаваемост и в България. Като на родна почва методът го има от близо 10 - 15 години.


За съжаление, на 19 септември 2019г., светът се раздели с може би един от най-иновативните и провокативни психотерапевти в Европа за 21 век. До 2018 г. Берт Хелингер има 90 издадени книги, които са преведени и достъпни на 30 езика. 70 от книгите му са изброени в каталога на Германската национална библиотека (Deutsche National-Bibliothek, Leipzig). Около половината му публикации са документални филми за работа с фамилни констелации. Другата половина представя своята философия. Работата му също така е документирана в много CD, DVD, аудиокниги и електронни книги. Несъмнено Хелингер е един от най-продаваните автори на психотерапевтична литература. До смъртта си той управлява Hellinger School с втората си съпруга Мария Софи Хелингер.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bert_Hellinger#Life

https://www.hellinger.com/

Термини:

фасилитатор*: човек, който обезпечава успешна групова комуникация. Съблюдава правилата на срещата, нейните процедури и регламент, като позволява на участниците, да се концетрират на целите и съдържанието на срещата. Улеснява работата на групата, организира я, ръководи я, с цел – по-голяма ефективност.

bottom of page