top of page

Как да избереш подходящ за теб кариерен консултант?


Да започнеш работа с кариерен консултант е голямо решение! Повечето хора, които са решили да се възползват от подобен тип услуга, са в период на транзит: може би осъзнават, че работата, която работят не им носи удовлетвореност, или пък са напуснали или загубили досегашната си трудова заетост, или пък искаш развитие в кариерата си, но не знаят как да го постигнат, или пък се намират в професионално прегаряне и усещат дисбаланс между професионални и личния си живот, а може би са загрижен родител, който иска да спести някоя друга година лутане на детето си, или пък скоро им предстои пенсиониране и се притесняват какво следва - причините са разнообразни, но в основата винаги стои желанието за промяна на настоящата ситуация!


Нека започна оттам, че кариерният консултант е различна професионална роля от тази на феята с магическата пръчка, която с едно замахване ще „намести“ всичко в живота ти! Ролята на кариерния консултант е по-скоро свързана с неутрален наблюдател, който може да ви даде полезни инструменти, с чиято помощ ще може да оцените ситуацията, в която се намирате, по нов начин. Няма правилна възраст, в която може да се обърнеш към подобен професионалист – кариерното развитие е процес, който тече през целия ни живот.


Един интересен факт:

Ще прекараш приблизително 90 000 часа от живота си на работа и повече от 200 часа годишно в пътуване до работното място.


Това е плашещо огромна част от живота ти. Въпросът е: не искаш ли да прекараш това време възможно най-приятно?


Почти всеки иска да подобри кариерната си реализация по някакъв начин – без значение дали става дума за избор на правилния университет и специалност, промяна на професионалното поприще, напускане на корпоративния свят или пък просто постигане на по-добър баланс между професионален и личен живот. За съжаление, за много, това искане, за нещо по-добро, остава в сферата на желанията, новогодишните обещания и отлагано за следващия понеделник.


Сякаш е в човешката природа да се отдаваме на житейската инерция, или пък да предприемаме малки и неефективни крачки като разглеждане на портали за работа, надявайки се, че перфектната позиция ще изскочи от монитора и ще ни хване за ръка, казвайки ни: нямах търпение да те срещна! Или пък попадаме в капана на доброжеланието на нашето семейство и приятели да ни дадат съвет и „акъл“.


Често, за да продължим наистина напред и да направим значителна промяна, е нужно да приемем суровата на моменти истина, която, тези, които ни обичат, прикриват от нас, не защото не ги е грижа за нашия успех, а точно обратното. Точно тук идва ролята на безпристрастен наблюдател, за която ви споменах по-рано в статията! Тъй като, истината е, че, ако не сме наясно къде са пробоините в кораба, с който плаваме през живота, и не ги запушим, колкото и да гребем с черпак прииждащата вода, няма как да продължим напред.


Кога си струва инвестицията да наемеш кариерен консултант?

Първо, нека бъда честна, кариерният консултант е инвестиция – такава, която включва както твоите пари, така и твоята енергия и твоето време! Всеки от нас цени тези три ресурса по различен начин, така че това е много лично решение.


Тук искам да ти споделя едно изследване от 2009г. на „International Coach Federation Global Coaching“. Проучването е за американския пазар, който реално е доста по-различен от този тук, но все пак всички сме хора, така че ше го споделя с теб:

 • 99% от участниците споделят, че са донякъде или много доволни от проведените кариерни консултации.

 • 96% от участниците споделят, че отново биха работили със специалист;

 • Повече от 80% отчитат положителни промени в житейски области, включително междуличностни умения, работно представяне и ефективност в работа с хора.

 • 68% от участниците посочват, че са възстановили първоначалната си инвестиция за кариерните консултации, например под формата на увеличени приходи.

Кога не си струва да инвестираш в кариерно консултиране?

Ако все още си в училище или тепърва правиш първите си професионалния свят, може да се почувстваш несигурен в каква посока да тръгнеш. Ако обичаш индустрията, в която работиш, но се чувстваш заседнал в една роля или на едно ниво. Ако не харесваш индустрията, в която си прекарал последното десетилетие, и имаш усещането, че дните ти са едно голямо дежавю. Ако ти предстои скоро да се пенсионираш и голямата промяна те плаши, защото си несигурен в бъдещето.


Истината е, че има различни причини да потърсите подкрепа от кариерен консултант, но, ако не си готов за промяна, определено не е правилния момент да се обърнеш към кариерен консултант! Може и да ти звучи очевидно, но за да извлечеш максимума от консултациите, то трябва да си отворен за промяна и излизане от зоната на комфорт.


Добрият кариерен консултант ще изследва твоите нагласи, вярвания и гледни точки. Ще те държи пряко отговорен за действието и бездействието по отношение на поставените цели. Ще те подтиква към растеж и евентуално дори трансформация. Тук е добре да разгранича ясна граница между подкрепата и тикането на сила да правите нещо. Кариерният консултант няма да свърши работата вместо вас!


Преди да се обърнете към кариерен консултант е добре да имате отговор, или поне идея/посока на размисъл, по следните въпроси:


 1. Каква е твоята цел, която искаш да постигнеш, търсейки подкрепа от професионалист? Причините може да са разнообразни: от желанието да направиш план за професионалното си развитие, да видиш какво ти пречи да направиш следващата крачка, неспособността да казваш „Не“, неспособността да заявиш себе си, усещането за неудовлетвореност, недооценено, усещането, че се въртиш в кръг, желанието да споделиш и обсъдиш идея за странично бизнес начинание, дори и поради факта, че си чул, че е модерно и готино да се ходи на кариерен консултант. Без значение от причината, няма правилен или неправилен отговор на този въпрос! Важното е обаче да си наясно с него и да имаш смелостта да го споделиш с професионалиста, към когото ще се обърнеш.

 2. До колко можеш да се ангажираш с твоята промяна? Продължителността на работата с кариерния консултант се определя от заявката на клиента. Например, ако искаш просто някой да ти погледне автобиографията, може да се видиш 1 път. Ако все пак става дума за по-обстойна тема, която засяга личността на повече пластове, то става дума за поне месец работа. Освен индивидуалните срещи, често, кариерният консултант ще ти възлага и различни домашни. Както обичам да казвам: кариерното развитие на започва и не приключва в този един час, в който сме заедно. По-голямата част се случва индивидуално у дома! Т.е. преди да вземеш важното решение да се обърнеш към професионалист трябва да си наясно колко време, енергия и финанси можеш да отделиш в следващите няколко седмици или месеци.

Да се върнем на най-основния въпрос: как да откриеш правилния за теб кариерен консултант?

След като вече си идентифицирал нуждата да се обърнеш към кариерен консултант, следващата стъпка е да намериш подходящия за теб човек. Както при останалите връзки в живота и в тази е много важно да бъде открит добър партньор, тъй като това ще повлияе за постигането на успех. Тук ти предлагам моята гледна точка за няколко стъпки, които би следвало да предприемеш, ако искаш да направиш избор към кой кариерен консултант да се обърнеш:

 1. Потърси човек, който наистина ти допада: слагам тази стъпка на първо място, защото, за мен, тя е най-важния фактор при избора на кариерен консултант. Уменията, сертификатите и образователните степени са важни неща, които трябва да имаш предвид, когато избираш подходящия за теб професионалист. Точно толкова важно е и да намериш консултант, чиято личност най-добре отговаря на твоята. Някои хора търсят подход, който е по-директен и сбит, докато други може да са по-привлечени от по-деликатен и дълбоко изследващ личността. Преди всичко е важно е да усетиш връзка с този човек, тъй като ще прекарвате доста време заедно и вероятно ще обсъждате интимни подробности от личния и професионалния ти живот, така че намирането на някой, с когото да резонираш и се чувстваш комфортно, е от първостепенно значение.

 2. „Не питай старило, а патило“: препоръчвам ти да потърсиш консултант, който лично е преживял ситуация, подобна на твоята, независимо дали това е преход в кариерата, стартиране на собствена компания, връщане в училище и т.н. Ще намериш голяма полза от работа с някой, който вече е интегрирал уроците от подобна на твоята житейска ситуация и, който може да ти сподели опит и мъдрост, личен опит, а не от този прочетен в книгите.

 3. Съвпада или надвишава вашия интелект: честно казано, често не говорим за този фактор, но той трябва да бъде признат и видян, когато започнеш търсенето. За повечето хора е важно да чувстват, че професионалиста, към когото са се обърнали, е някой, когото уважават интелектуално.

 4. Проучи какви акредитации притежава: в България консултантската професия е слабо регулирана, което означава, че има хора, които претендират с титли, за които нямат акредитация. Кариерното консултиране не дисциплина, която се учи в университета, което го прави още по-слабо регулирана сфера! В момента българските кариерни консултации се обучават по програмата на Global Career Development Facilitator (GCDF). А обученията се провеждат от ДжобТайгър и Фондация на бизнеса и образованието. Всички сертификати издадени и от двете места са със сериен номер и срок на валидност.

 5. Определете вида на консултацията, която търсите: някои кариерни консултации предлагат предварително подготвени пакети, докато други работят по заявка на клиента и определят броят на сесиите в началото на работата си. В зависимост от твоята цел и финанси може да изберете кой от двата модела е по-подходящ.

 6. Не се притеснявай да задаваш въпроси: преди да решите да работите с определен кариерен консултант проучете го! Повечето от нас имат сайт, професионален профил в социалните мрежи. Огледайте дали имат публикувани препоръки от предишни техни клиенти. Така или иначе ще трябва да стигнете до момента, в който ще разговаряте с човека. Не се притеснявайте да го разпитате по подробно, все пак той трябва да обслужи някоя ваша нужда, а не вие на него!

И в заключение ти споделям още няколко нещица, с които е добре да внимаваш когато търсиш своя кариерен консултант:

 1. Внимавай, ако някой ти обещава безплатна сесия! Безплатните консултации са техника за продажба, одобрена и преподавана от много коучинг школи. Те са предназначени да „затворят“ сделката с бъдещия клиент. Добрите консултанти знаят своята цена и не се притесняват да споделят какво ще получиш плащайки тази цена!

 2. Ако искаш наистина да се случи промяна в живота, потърси консултант, който ще отдели време, за да разбере повече за теб и от къде възниква проблема ти, който ще персонализира процеса, базирайки го на твоите индивидуални нужди.

 3. Няма яснота относно правилата за прекратяване на общия ви ангажимент! Трябва да имаш свободата да прекратиш съвместната ви работа, без значение от причината, по всяко време, това важи и за консултант! Обикновено в началото на съвместната ви работа консултанта ще отведе разговора и през тази точка, но, ако не се случи, инициирай го ти.

 4. Бъди внимателен, ако някои иска да ти каже какво точно да правиш и да не правиш! Добрият кариерен консултант ще зададе стотици въпроси, с които да идентифицира първоизточника на проблема, но няма да ти даде рецепта какво да правиш и какво не! По-скоро трябва да ти помогне и да отвори пространство ти сам да съставиш твоята уникална рецепта за живота.

 5. Внимавай, ако някой ти даде обещание, че промяната ще стане бързо! Никой консултант, без значение дали е кариерен, личностен, психологически, любовен и т.н., не може да ти каже точен срок, в който промяната ще се случи при теб! Ние, консултантите, не можем да поемем отговорност за твоята промяна, тя зависи от теб, твоята изпълнителност, твоя темп, твоята решителност, твоята готовност, твоята отдаденото на процеса и разбира се сложността на казуса, в който се намираш.


Разбирасе, ако тази статия ти бе полезна, ще съм ти благодарна, ако я споделиш на познати и приятели в социалните мрежи, за да може повече хора да се запознаят с нейното съдържание!


bottom of page