top of page

Как да избереш подходящ за теб кариерен консултант?


Да започнеш работа с кариерен консултант е голямо решение! Повечето хора, които са решили да се възползват от подобен тип услуга, са в период на транзит: може би осъзнават, че работата, която работят не им носи удовлетвореност, или пък са напуснали или загубили досегашната си трудова заетост, или пък искаш развитие в кариерата си, но не знаят как да го постигнат, или пък се намират в професионално прегаряне и усещат дисбаланс между професионални и личния си живот, а може би са загрижен родител, който иска да спести някоя друга година лутане на детето си, или пък скоро им предстои пенсиониране и се притесняват какво следва - причините са разнообразни, но в основата винаги стои желанието за промяна на настоящата ситуация!


Нека започна оттам, че кариерният консултант е различна професионална роля от тази на феята с магическата пръчка, която с едно замахване ще „намести“ всичко в живота ти! Ролята на кариерния консултант е по-скоро свързана с неутрален наблюдател, който може да ви даде полезни инструменти, с чиято помощ ще може да оцените ситуацията, в която се намирате, по нов начин. Няма правилна възраст, в която може да се обърнеш към подобен професионалист – кариерното развитие е процес, който тече през целия ни живот.


Един интересен факт:

Ще прекараш приблизително 90 000 часа от живота си на работа и повече от 200 часа годишно в пътуване до работното място.


Това е плашещо огромна част от живота ти. Въпросът е: не искаш ли да прекараш това време възможно най-приятно?


Почти всеки иска да подобри кариерната си реализация по някакъв начин – без значение дали става дума за избор на правилния университет и специалност, промяна на професионалното поприще, напускане на корпоративния свят или пък просто постигане на по-добър баланс между професионален и личен живот. За съжаление, за много, това искане, за нещо по-добро, остава в сферата на желанията, новогодишните обещания и отлагано за следващия понеделник.


Сякаш е в човешката природа да се отдаваме на житейската инерция, или пък да предприемаме малки и неефективни крачки като разглеждане на портали за работа, надявайки се, че перфектната позиция ще изскочи от монитора и ще ни хване за ръка, казвайки ни: нямах търпение да те срещна! Или пък попадаме в капана на доброжеланието на нашето семейство и приятели да ни дадат съвет и „акъл“.


Често, за да продължим наистина напред и да направим значителна промяна, е нужно да приемем суровата на моменти истина, която, тези, които ни обичат, прикриват от нас, не защото не ги е грижа за нашия успех, а точно обратното. Точно тук идва ролята на безпристрастен наблюдател, за която ви споменах по-рано в статията! Тъй като, истината е, че, ако не сме наясно къде са пробоините в кораба, с който плаваме през живота, и не ги запушим, колкото и да гребем с черпак прииждащата вода, няма как да продължим напред.


Кога си струва инвестицията да наемеш кариерен консултант?

Първо, нека бъда честна, кариерният консултант е инвестиция – такава, която включва както твоите пари, така и твоята енергия и твоето време! Всеки от нас цени тези три ресурса по различен начин, така че това е много лично решение.