top of page

Каква е разликата между работа и кариера

Както работата, така и кариерата, ти позволяват да печелиш средства, с които да издържаш себе си. Това обаче не значи, че те са едно и също нещо. Когато говорим за кариерно развитие и промяна един от най-важните въпроси, които трябва да си зададеш е: в момента ми е по-голям приоритет да намеря работа, или искам дългосрочно да планирам кариерната си посока? От отговора на този въпрос зависи какви професионални цели ще си поставиш.


В тази статия ще се опитам да ти обясня разликата между работа и кариера, как едното може да повлияе на другото и как да превърнеш работата в кариера.


Какво е работа?

Работата е дейност, която извършваш в замяна на пари и други дивиденти, с които да поддържаш основните си житейски нужди. Това може да бъде работа на пълно или непълно време, или пък сезонна заетост. Може да печелиш почасова или фиксирана заплата, или пък такава обвързана с резултатите ти. Често пъти се налага да научиш определени умения, както технически, така и меки, които са пряко свързани с дадената професионална роля.

Стандартно е да се случват договори, с които страните изясняват своите очаквания. Като очакванията на работодателя може да са разнообразни, но винаги се свеждат до едно и също: служителят да изпълнява индивидуалните си задачи и задължения в замяна на редовно заплащане.

В днешно време има много вариации на работна заетост, които далеч на се изчерпват с трудов договор на пълно, или непълно време.


Какво е кариера?

Кариерата не е конкретна роля, която може искаш да заемаш, или която си заемал. Кариерата е по-скоро дългосрочно професионално пътуване, което можеш да определиш въз основа на своите ценности, нужди, силни и слаби страни на характера, хобита, интереси и дори визия как би искал да се чувстваш на определена възраст, или пък ежедневно. Това е път, по който тръгваш в момента на твоето раждане и го вървиш до края на живота си.

В общия случай за да постигнеш своите кариерни цели ще имаш нужда от определено образователно ниво, сертификации и допълнителни обучения.


Често пъти, когато говорим за кариерно развитие и материален дивидент, темата не се изчерпва с това каква ти е заплатата. Хората, които искат да постигнат дългосрочните си кариерни цели вземат в предвид: какви са допълнителните дивиденти, които дава дадена компания, или пък бизнес възможност, какви опции за допълнително пенсионно осигуряване имат, как могат да си подсигурят пасивен доход и т.н. Освен това, те не изчерпват своите нужди само с материалните си цели. За тях е важно и какви са ползите отвъд парите, като лична гордост, удовлетворение от работата, личностно развитие и самооценка.


Както казах вече: развитието на кариерата ти е процес, които тече през целия живот. През него вероятно ще заемаш множество работни места и роли при различни работодатели в една или няколко индустрии.


Как работата влияе върху кариерата ти?

Истината е, че рядко хората имат кариерна яснота когато започват първата си работа. Особено в България, където само 20% от висшистите си намират ”работа по специалността”. Така или иначе едно е сигурно: вече не живеем в онези времена, в които се пенсионираш на първата си работа и далеч не е странно да се преориентираме кариерно на 30, 40 и дори на 50 години.

Когато говорим за влиянието на работните позиции върху кариерата, може би най-важното е: да разглеждаш всяка длъжност, която си заемал, като парченце от пъзела на живота!


Тук се постарах да изброя най-често срещаните варианти как работата може да повлияе на кариерата ти:


1. Работата е парченце от пъчела на твоята кариера:

Когато избираш дадена работа е важно да се запиташ: защо избираш точно тази работна възможност?